Stichting Behoud Hoogaars gebruikt cookies om de website te analyseren en voor social media. Door gebruik te blijven maken van deze website of door hieronder op "Akkoord" te klikken, geeft u aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Doneren met belastingvoordeel

Het Zeeuwse maritieme erfgoed helpen te bewaren, en ook nog een gedeelte van je gift terugkrijgen. De Nederlandse belastingregels maken het mogelijk. Giften aan culturele ANBI’s zijn namelijk vaak (deels) aftrekbaar. Dit betekent dat je een aanzienlijk deel van je gift terug kan krijgen van de belastingdienst. Wat de meest gunstige vorm van doneren is, hangt af van de soort en grootte van een gift. De verlengde Geefwet geeft extra belastingvoordeel door in de aangifte gebruik te maken van de culturele multiplier. U kunt hiermee jaarlijks 25% meer opgeven aan de Belastingdienst dan het werkelijk geschonken bedrag, met een maximum van 5.000 euro per jaar. U kunt dus op deze manier ten hoogste 1.250 euro per jaar extra in aftrek brengen. De culturele multiplier kan in principe tot 2023 worden gebruikt in de aangifte en mogelijk ook daarna mits de Europese Commissie met verlenging instemt. Hieronder vind je de verschillende mogelijkheden:

Eenmalige gift
Eenmalige giften zijn aftrekbaar als ze op jaarbasis in totaal hoger zijn dan 1% van het verzamelinkomen, tot maximaal 10% van uw verzamelinkomen. Stel je jaarinkomen is € 35.000, dan is de drempel voor de aftrek € 350 en de maximale aftrek is € 3.500. Je inkomen wordt belast met 37%. Stel, je schenkt eenmalig € 400, wat vermeerderd wordt met 25% zodat de totale gift voor de belastingaangifte € 500 wordt, aan de SBH, dan valt € 150 daarvan binnen de 1 en 10% van jouw inkomen. Dit bedrag mag je van het belastbaar inkomen aftrekken. Vervolgens krijg je 37% hiervan (dat is € 56) terug van de belastingdienst.

Periodiek schenken

Een periodieke schenking is voordelig voor jou en voor ons. Periodieke giften zijn volledig aftrekbaar van je belastbaar inkomen. Een deel hiervan krijg je dus terug van de Belastingdienst. Daarnaast is het voor ons heel fijn als wij voor langere tijd op jouw steun mogen rekenen.

Jouw voordeel
Stel: je wilt 5 jaar lang elk jaar 400 euro aan de SBH doneren. Dat wordt voor de belastingaangifte verhoogd met 25%. De giftenaftrek is dan € 500. Je inkomen valt in belastingtarief 2 (37%). Bij de belastingaangifte kan je dan 37% van de volledige donatie terugkrijgen. 187 euro dus! Je donatie van 400 euro kost dan uiteindelijk maar 213 euro. Wij betalen (dankzij onze ANBI-status) geen belasting over deze inkomsten. Jouw donatie wordt dus voor 100% besteed aan onze doelstellingen.

Of kies ervoor om je belastingvoordeel aan ons te schenken. Terwijl het je netto maar 400 euro kost, doneer je in dit geval 750 euro! En wij kunnen de volledige 750 euro besteden.
* Vanaf 2020 wordt het jaarlijkse tarief van aftrekposten in de hoogste belastingschijf geleidelijk verminderd van 46% naar 37,05% in 2023.

Regel het eenvoudig

Om van het belastingvoordeel te profiteren, moet de overeenkomst schriftelijk zijn vastgelegd. Dit is heel makkelijk:
het is gratis en er hoeft geen notaris aan te pas te komen. Een overeenkomst kun je hier downloaden.

 • Stuur het formulier in een envelop naar:
  Stichting Behoud Hoogaars
  Verrijn Stuartweg 26
  4462 GE Goes
 • Wij zorgen ervoor dat het formulier wordt verwerkt. Het originele document sturen wij terug voor je eigen administratie. Dit is nodig voor de belastingaangifte.
 • Geregeld!

Let op: De looptijd van een periodieke gift is minimaal 5 jaar. In het formulier bij het onderdeel ‘looptijd’, kun je een einddatum noteren. Als je hier niks noteert, kan je de schenking na 5 jaar zelf op elk gewenst moment beëindigen. Giften die je hebt gedaan voor het sluiten van de overeenkomst, tellen niet mee als periodieke gift.

Vier voorwaarden om voor belastingvoordeel in aanmerking te komen:

 1. Je hebt de periodieke schenking schriftelijk vastgelegd in een schenkingsovereenkomst. (download formulier)
 2. Je geeft minimaal 5 jaar achter elkaar.
 3. De hoogte van je gift is elk jaar hetzelfde (minimaal 50 euro).
 4. Je schenking gaat naar een goed doel met Anbi status culturele instelling. Stichting Behoud Hoogaars heeft deze status.

 Legaat of erfstelling
Je kunt de Stichting Behoud Hoogaars ook begunstigen met een legaat of erfstelling. Bij het opmaken van een testament moet er altijd een erfgenaam zijn. Deze treedt in de rechten en plichten van de erflater. Daarnaast kunt je één of meerdere legaten opnemen waarbij je vastlegt dat je een geldbedrag of (on)roerend goed nalaat aan iemand of aan een instelling. Bij een erfstelling wordt jouw nalatenschap, na afgifte van de legaten en aftrek van de kosten, onder de erfgenamen verdeeld.

Als je de Stichting Behoud Hoogaars benoemt tot erfgenaam of legataris kan je in jouw testament de bestemming aangeven voor het bedrag of de opbrengsten van uw nalatenschap.

Graag gaan wij met je in gesprek over het vormgeven van de bestemming, zodat deze aansluit bij jouw wens.

Geen schenk- en erfbelasting
De SBH is vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Dat betekent dat jouw nalatenschap na aftrek van de gemaakte kosten, geheel ten goede komt aan de door jouw gewenste bestemming.

 


Steun de bouw van de SBH Loods

De Stichting Behoud Hoogaars is voor haar bestaan en activiteiten afhankelijk van de vrijgevigheid van sponsoren. Voor de bouw van de SBH Loods heeft de stichting dringend behoefte aan sponsoring. Voorzieningen zoals toiletunits, rekken voor houtopslag, afzuigsystemen voor de houtbewerkingsmachines, planken en een verfkast moeten allemaal gekocht worden, evenals reguliere meubels.

Ik ben een privé personen en wil jullie steunen.

Wij zijn een bedrijf en willen jullie steunen.

Doneren met belastingvoordeel